Formatie Lansingerland nadert volgende fase

Leefbaar 3B en VVD bijna klaar met uitnodiging aan andere partijen

Leefbaar 3B en VVD zijn in de afrondende fase van het opstellen van een raamwerk dat de basis moet vormen voor een nieuw coalitieakkoord in de gemeente Lansingerland. Dit schrijft formateur Jaap Paans namens de twee partijen in een brief aan de lijsttrekkers van de zes andere partijen in de gemeenteraad van Lansingerland. Als alles volgens plan verloopt wordt het raamwerk op 16 mei aangeboden aan de andere partijen.

Basis voor stabiele meerderheid
In de zoektocht om te komen tot een stabiele meerderheidscoalitie stellen Leefbaar 3B en VVD, de twee grootste partijen in Lansingerland, samen een basis voor een coalitieakkoord op. “Dat gaat in goede harmonie en met een open houding”, aldus Paans, onder wiens leiding de gesprekken worden gevoerd.

Onderscheidend en uitnodigend
Volgens Paans wordt er gewerkt aan een raamwerk dat onderscheidend en uitnodigend is. “Leefbaar 3B en VVD hebben in zes themagesprekken twaalf opgaven voor de toekomst van Lansingerland uitgewerkt in richtinggevende uitspraken”, zegt Paans.

Na aanbieding van het raamwerk aan de andere fracties krijgen die partijen een week de tijd om te besluiten of zij op basis van dat document mee willen doen aan de nieuwe coalitie en het raamwerk samen willen uitwerken tot een coalitieakkoord.

Leefbaar 3B en VVD hebben samen 16 zetels, ze streven naar een coalitie van 19 tot 24 zetels. Een omvang die getalsmatig de ruimte biedt voor ieder van de zes andere partijen om onderdeel te gaan uitmaken van de coalitie. Het is de verwachting dat het nieuwe college op 14 juni wordt geïnstalleerd.

1 Comment

 1. Dick van Vliet

  Op de valreep nog drie wensen voor zaken die mijns inziens in de tekst opgenomen moeten worden;

  1. Aanpakken van (te) hardrijders op wegen als Rodenrijsseweg en Hoefweg. Naast structurele verbeteringsmaatregelen is, zo blijkt onder meer uit studies van Veilig Verkeer Nederland, vooral handhaven(bekeuren) een uitstekend middel. De mensen hebben hun oren vaak in de portemonnaie.

  2. Intensivering van het beleid om “toegelaten” asielzoekers aan werk te helpen. Naast begeleiding ook heel duidelijk het opleggen van strafkortingen . Een greenportgemeente als de onze heeft zat banen binnen haar grenzen Het is toch te gek dat Lansingerland op de bijstandsuitgaven nu ruim 800.000 euro tekort komt . En..wat meer pushen naar werk is ook alleen maar in het voordeel van de asielgerechtigden. Zij participeren er meer door in onze samenleving.

  3. In de tekst ook keihard opnemen dat de gemeente geen gebouwen meer afstoot als bijvoorbeeld De Snip. als je daar geen keiharde tekst over opstelt wordt er de komende vier jaar toch weer aan gerommeld.

  Succes onderhandelaars en fracties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *