Gaat de woningbouw op Wilderszijde nu eindelijk van start?

Het ziet er naar uit dat de start van de bouw van de eerste woningen de nieuwbouwwijk Wilderszijde in 2021 echt van start gaat. De raad werd tijdens een uitgebreide beeldvormende avond geïnformeerd over het te maken Masterplan Wilderszijde.

Wilderszijde heeft al een hele ontwikkeling meegemaakt. Er zou er een grote plas komen met luxe woningen aan de oevers van de plas. Maar zo’n 20 jaar geleden sprak het Rijk daar z’n veto over uit. Zo’n plas is vanwege de vele vogels te gevaarlijk voor landende en opstijgende vliegtuigen bij vliegveld Zestienhoven. In 2005 is een Masterplan vastgesteld, dat in 2008 leidde tot een bestemmingsplan Wilderszijde. En toen brak de financiële crisis uit. Gebouwd werd er nauwelijks meer.

De woningbouw op Wilderszijde is niet van de grond gekomen en in 2011 in de ijskast gezet. In 2017 ging het economisch weer goed. De ontwikkeling Wilderszijde werd opnieuw opgepakt en nu wordt een nieuw Masterplan opgesteld. lees meer

Er wordt uitgegaan van 2.500 woningen, maar naar aanleiding van onderzoek dat bijna klaar is lijkt 3.000 woningen ook haalbaar. De tijdplanning, met start bouw in 2021, is zeer ambitieus gaf Leefbaar 3B woordvoeder Jan Pieter Blonk aan en wenste college en ambtenaren veel succes om deze planning te kunnen realiseren. Komende november zal de raad de (beleids)uitgangspunten voor het Masterplan vaststellen. Het Masterplan moet in het voorjaar van 2020 door de raad worden vastgesteld.

Het is van belang dat voor alle doelgroepen wordt gebouwd. Zeker moet er worden uitgegaan van minimaal 20% sociale huurwoningen. Ook moet een groot aantal woningen gebouwd worden met een huur tussen de € 720 en € 1.000 per maand. Met name is dat voor de mensen, die te veel verdienen voor een sociale huurwoning en te weinig voor in aanmerking te komen voor een hypotheek. Van deze soort huurwoningen staan er veel te weinig in Lansingerland. Naast grondgebonden eengezinswoningen zullen ook behoorlijk wat hoogbouw woningen komen.

De grote uitdaging is dat het een duurzame woonwijk wordt, waar hoge eisen worden gesteld aan isolatie van de woning. Gasaansluitingen zullen er niet zijn. De verwarming zal dus elektrisch zijn of met stadsverwarming. Leefbaar 3 vindt dat de openbaarvervoerbus door de nieuwe wijk moet gaan rijden en dat er goede fietsverbindingen binnen de wijk zijn en deze goed aansluiten op de bestaande fietspaden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*