Oostland wil warmte uit de haven

Afgelopen vrijdag hebben de glastuinbouwgemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Waddinxveen en Zuidplas, samen met de gemeente Zoetermeer, een persbericht verstuurd, waarin bij de provincie wordt aangedrongen op een vergroting van de capaciteit van het geplande restwarmtenetwerk tussen de Rotterdamse haven en Leiden. Dat staat in een brandbrief aan de gedeputeerde Energie van de provincie Zuid Holland. Met deze uitbreiding kunnen de Oostlandse glastuinbouwgebieden en de (nieuwbouw)wijken op een duurzame manier van restwarmte worden voorzien, zonder op het gasnet te worden aangesloten. Nu gaat in de haven de meeste restwarmte nog verloren en dat is zonde van die energie zegt Leefbaar 3B bij monde van Jan Pieter Blonk.

Kleine investering groot resultaat
Door warmteleidingen met een grotere diameter (dikkere buizen) aan te leggen dan nu door de provincie voorzien, kunnen meer woningen en glastuinbouwbedrijven op dat warmtenet worden aangesloten. Met name de glastuinbouw is op dit moment een grootverbruiker van gas (15% van al het Groninger gas wordt verstookt in de glastuinbouw). Met de komst van een warmteleiding kunnen de gemeenten, de provincie Zuid Holland en de glastuinbouwsector in één klap aan een belangrijk deel van hun klimaatdoelstellingen voldoen.

Achtergrond
Het Oostland (Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Zuidplas, Waddinxveen) kent een groot en innovatief glastuinbouwcluster, waar veel warmte nodig is. De glastuinbouwsector zelf is al volop bezig met de energietransitie en heeft de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te opereren. Daarom investeert zij in lokale duurzame bronnen, zoals geothermie. Deze zullen echter onvoldoende capaciteit hebben om het hele gebied te voorzien van duurzame warmte. Daarnaast dienen de bestaande wijken in de Oostlandse gemeenten en Zoetermeer verduurzaamd te worden en kan restwarmte daar een belangrijke rol bij spelen. Daarom is er restwarme uit de Rotterdamse haven nodig om de transitie naar een duurzame samenleving mogelijk te maken.

Rotterdam
In Rotterdam is er veel gedoe over de uitbreiding van het warmtenet. De aansluiting van de warmtetransportleiding vanuit Rotterdam door Lansingerland richting Leiden heeft in de Rotterdamse raad tot nogal wat ophef geleid. Naast de € 191 miljoen die Rotterdam er al in heeft geïnvesteerd moet de Rotterdamse raad er nu nog € 77 bij leggen. Het ziet er naar uit dat de Rotterdamse raad dat aanstaande donderdag 31 januari gaat doen.

De directeur van de Rekenkamer Rotterdam, Paul Hofstra, heeft er op aangedrongen om het besluit enkele weken uit te stellen, omdat de Rekenkamer bijna klaar is met een rapport over het Warmtebedrijf Rotterdam. In dat rapport kondigt hij scherpe kritiek aan en strategische adviezen. Aan de andere kant was er de topman van het Warmtebedrijf die de Rotterdamse raadsleden waarschuwde dat uitstel (ook van twee weken) aanzienlijke extra kosten met zich meebrengt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*