Lokale partijen zijn geen eendagsvliegen

Tot de dag van vandaag doen landelijke partijen er alles aan om de opkomst van lokale partijen waaronder Leefbaar 3B te remmen. In deze weerstand komen barsten, omdat men zich ook realiseert dat 30% van de Nederlandse kiesgerechtigden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen elke keer weer op een lokale partij stemt.

Deze steun van de inwoners aan lokale partijen vraagt ook een door-vertaling, van invloed bij organisaties die de gemeentebelangen behartigen bij de Tweede Kamer en de regering. Een organisatie, die bij de regering aan tafel zit, is de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

De afgelopen zes jaar is een verandering in belangstelling te zien voor de vertegenwoordiging van lokale partijen binnen het VNG bestuur en de VNG commissies. lees meer

Dinsdag 2 juli werd een volgende doorbraak bereikt. In het gemeentehuis van Lansingerland werd door de voorzitter van de VNG, de heer Jan van Zanen (burgemeester van Utrecht) een kennisplatform voor lokale partijen gelanceerd. Immers, lokale partijen hebben geen door de rijksoverheid gesubsidieerd wetenschappelijk bureau en/of opleidingsinstituut.

De VNG biedt nu een (e-learning) kennisplatform aan, zodat (raads)leden in een oog opslag zich kunnen verdiepen in onderwerpen die bij gemeente spelen zoals eenzaamheid, inburgering, omgevingswet, enz. Ook is er informatie beschikbaar over de vragen:
→ Hoe voer je een verkiezingscampagne;
→Hoe zorg je voor een goed werkend partijorganisatie;
→Wat komt er op je af als je raadslid bent, of wil worden.

Door deze mogelijkheid kunnen lokale partijen zich professioneel verder ontwikkelen in het belang van de lokale samenleving. Het is een prima aanvulling op het eigen opleidingsprogramma “Gemeentepolitiek” van Leefbaar 3B.

Leefbaar 3B is zeer blij met deze ontwikkeling en neemt daarin ook haar verantwoordelijkheid. Dit blijkt onder andere uit de inzet van Simon Fortuyn als lid van de VNG scoutingcommissie Lokale Partijen en Jan Pieter Blonk als lid van de VNG commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit.

De volgende stap naar erkenning dat lokale partijen geen eendagsvliegen zijn en er toe doen ligt in handen van minister Ollongren (D66). Lokale partijen krijgen van rijkswege geen subsidie, terwijl landelijke partijen dat voor hun lokale afdelingen wel krijgen. De minister denkt nog na over de resultaten van een onderzoeksrapport, dat haar eind 2018 heeft geadviseerd het financiële onderscheid tussen lokale partijen en lokale afdelingen van landelijke partijen op te heffen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*