Winkels op 24 en 31 december open vanaf 09:00 uur?

Leefbaar 3B heeft bij monde van Marjolein Gielis afgelopen woensdag in de raadscommissie Algemeen Bestuur voorgesteld dat op de zondagen 24 en 31 december 2017 de winkels eenmalig ook van 09:00 tot 12:00 uur open mogen zijn, waardoor de klanten op de dag voor Kerst en op Oudejaarsdag van 09:00 uur tot 19:00 uur hun boodschappen kunnen doen.

Het verzoek van Leefbaar 3B aan het college van B&W is om twee gedoogbesluiten te nemen: lees meer

  1. voor de extra openstelling van 09:00 uur tot 12:00 uur van de winkels op de zondagen 24 en 31 december;
  2. voor het innemen van de standplaats van de oliebollenkramen en bloemen en planten verkopers van 09:00 uur tot 19:00 uur op de zondagen 24 en 31 december.

Voor extra openstelling zijn de fracties van Leefbaar 3B, PvdA en GroenLinks. Tegen zijn het CDA, de ChristenUnie en Neeleman. Van de VVD, D66 en WIJ was het in de raadscommissie niet duidelijk of zij nu voor of tegen de extra openstelling zijn. Een dag later heeft de fractie van de VVD laten weten voor de extra openstelling te zijn. Het college van B&W zal dinsdag 12 december een besluit nemen.

De winkeliersverenigingen hebben het verzoek ingediend voor die extra winkelopenstelling. Met name de verswinkels en de klanten van die verswinkels hebben hier behoefte aan. De verswinkels in Lansingerland, zoals slagers, poeliers, viswinkels, banketbakkers, delicatessenwinkels en supermarkten hebben op de dag voor Kerst en op Oudejaarsdag de grootste drukte van het jaar te verwerken. Ook oliebollenkramen en de standplaatsen voor bloemen en planten moeten op die twee bijzonder zondagen open kunnen zijn.

Leefbaar 3B is van mening dat de winkeliers, de winkeliersverenigingen, de gemeenteraad en het college er alles aan moeten doen om de aantrekkelijkheid van de winkelcentra in de drie dorpen te vergroten en daar levert deze extra openingstijd een forse bijdrage aan.

Binnen de zeven leden tellende fractie van Leefbaar 3B heeft Henk Meester een minderheidsstandpunt ingenomen. Hij heeft aangegeven: “De verruiming van de openingstijden vind ik niet nodig en onwenselijk. Met de zondagsopenstelling vanaf 12:00 uur is in 2013 na uitgebreide discussie een compromis bereikt tussen belangen van verschillende groepen van consumenten, winkeliers en hun personeel. Bij het maken van de huidige regeling was te voorzien dat Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag soms op maandag vallen. Het is niet verstandig om nu ad hoc het compromis opzij te zetten.”

 

2 Comments

  1. Peter Munten

    We mogen toch blij zijn dat er een voorstel komt van 1 partij, wat een voorstel, welke uit naam van vele anders denkenden is gedaan in de raad bespreekbaar stelt. Je hoeft niet doof en blind te zijn, wie er tegen stemt, dat mag. Maar mogen de andere, “anders denkenden” hier anders over denken of niet soms, beste tegenstanders. Het is een zeer kleine aanpassing van de openingstijden en dat moet op zondag in de banken toch geen kwaad bloed zetten. Of maakt 1 grote familie A… welke tegen de verbouwing van de Lidl was,toch de dienst uit in de gemeente?

  2. Anneke Dullaart

    Heelj jammer dat Leefbaar totaal geen rekening houdt met andersdenkenden in Lansingerland