Raad bezoekt sorteerinstallatie Suez

De sorteerinstallatie van Suez bij de Waalhaven sorteert al het PMD (Plastic, Metaal en Drinkkartons) dat bij huishoudens wordt opgehaald, ook het PMD uit Lansingerland. Een deel van de gemeenteraad heeft vrijdagmiddag 26 januari een werkbezoek gebracht aan de sorteerinstallatie.

Op een ingenieuze wijze worden drankkartons, drankblikjes/conservenblikken en het plastic van elkaar gescheiden. Dat gebeurt met luchtstromen, zwaartekracht, laser en magneten. Dit alles wordt zo goed gescheiden dat daardoor een kwalitatief zeer hoge (secundaire) grondstof ontstaat voor het weer opnieuw maken van verschillende soorten plastic en kunststoffen.

In de fabriek van Suez wordt PMD (Plastic, Metaal en Drinkkartons) aangeleverd dat door bewoners in heel veel Nederlandse gemeenten thuis (dus bij de bron) wordt gescheiden. In Lansingerland gebeurt dat door gebruik te maken van de gratis doorzichtige plastic zakken, die wekelijks bij alle huishoudens worden opgehaald. In Lansingerland wordt PMD (Plastic, Metaal en Drinkkartons), GFT (Groente, Fruit en Tuinafval), Papier, Glas en restafval gescheiden opgehaald.

De bewoners scheiden deze verschillende soorten afval dus zelf thuis. Ook kunnen alle soorten afval worden gebracht naar afvalbrengstation in Bergschenhoek. Oude huisraad, chemisch afval (zoals verfresten en batterijen) en grote hoeveelheden tuinafval kunnen zes dagen per week naar het afvalbrengstation worden gebracht. lees meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grote steden als Rotterdam en Amsterdam doen proeven met nascheiding. Dat betekent dat de inwoners thuis al het afval in één en dezelfde container doen, dus thuis het afval niet scheiden en zo doende geen afvalscheiding bij de bron doen. Het is ook te begrijpen dat dat in de grote steden, met veel flatgebouwen, ook niet anders kan.

Het probleem bij nascheiding is de kwaliteit van het plastic na de nascheiding. Het plastic is te vervuild. De kwaliteit en de hoeveelheid van de ontstane grondstof, voor het produceren van weer nieuwe verschillende plasticsoorten, is aanzienlijk minder dan wanneer bij de bron thuis afval wordt gescheiden, zoals in Lansingerland.

Nascheiding is niet voor elke afvalsoort de oplossing. Papier, GFT en Glas kan veel beter gerecycled worden als het gescheiden is ingezameld. Papier dat bij het huisvuil zit, wordt bijvoorbeeld nat en vies. Daar kan het recyclebedrijf niets meer mee. GFT in het restafval plakt vast aan ander afval en is daardoor slecht te scheiden. Apart inzamelen is daarom nodig.

Het werkbezoek gaf de raadsleden, waaronder die van Leefbaar 3B, een goede beeldvorming over wat er met ons afval gebeurt. Het werd heel erg duidelijk dat afval geen afval is, maar geld waard is en weer een grondstof is voor nieuwe producten.

Samen met raadsleden uit Lansingerland en fractiegenoten Henk Meester, JP Blonk, Machiel Crielaard en Leon Erwich van Leefbaar 3B op werkbezoek bij Suez. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*